petek, 29. januar 2010

Mexican pizza

Moja najljubša varianta domače pice

strošek za 5 manjših pic ~10€


naredite testo za pico, lahko po svojem receptu ali ga pa kupite
jaz ga delam čisto na pamet, recept gre pa nekako takole:

sestavine za testo:
kvas
sol
olivno olje- lahko nadomestite z navadnim
moka

postopek:
Naredim kvasec iz cca ene velike šalce vode in polovičke kvasa (lahko tudi manj) ter žličke soli in žličke sladkorja ter malo moke

več vode kot bote uporabili pri kvascu več testa bo nakoncu za pico, količine kvasa pri tem ni potrebno spreminjati


Ko kvasec vzhaja z kuhalnico vmešam toliko moke, da je testo še pacasto vendar že kot ena kepa, nato dodam cca 1/2 dl olivnega olja in malo premešam. Pustim vzhajat cca 1/2 ure

testo stresem na pekač, na vrhu testa kanem še kako kapljo ali dve olja in z pomočjo olja testo raztegnem z prsti čez cel pladenj

olja ne nanašam na pladenj , ker bi se testo drugaše težje razvleklo čez celo površino.
če pladenj ni prevlečen z teflonom uporabite peki papir

Sestavine za nadev:
paradižnikova mezga
origano
šunka ali kuhan pršut
sir
nacho
koruza,sveža paprika, fižol in čili

postopek:
Testo namažem z mezgo ter potresem z origanom.
Obložim z šunko ter potresem z sirom, koruzo,svežo papriko, fižolom, nacho sirom in čilijem

pečem na najvišji temparaturi oziroma programu za pico dokler ni pečeno :)


četrtek, 28. januar 2010

Tortilla enchilada


Današnje kosilo je bilo obarvano po mehiško. Naredila sem pečene tortilije

testo lahko kupite v trgovini ali pa ga naredite sami po sledečem receptu:


za 8 tortilij cca 6,3€
sestavine za testo: za 8 tortilij

225g pšenične moke
Ščep soli
3žl olja
100-150mll vode

postopek:

Moko in sol damo v multipraktik, dodamo olje in dobro premešamo.
Postopoma prilivamo vodo toliko, da rata testo v eno kepo

od moke je odvisno koliko vode bomo porabili

Testo preložimo na pomokano površino in ga gnetemo ter dodajamo čisto po malo moke toliko da testo ni več lepljivo.

razrežemo ga na 8 enakih kosov, katere oblikujemo v krogljice

Naredimo razvaljane kroge cca 23 cm in jih popečemo kot palačinke vendar brez olja.

sestavine za nadev:


- 1/4 kg mesa , recimo piščančjega ali purana
- čebula
- česen
- 1 paprika
- korenje
- koruza
- fižol iz pločevinke
- sol
- poper
- čili
- začimbe po okusu (bazilika, drobnjak, peteršilj,.....)

postopek:

Na prepraženi čebuli in česnu popečemo meso (narezano na manjše koščke), kasneje dodamo narezano zelenjavo in začinimo po okusu.




Na tortilie naložimo prepraženo meso z zelenjavo potresemo z sirom , po želji dodamo tudi nacho ter zapognemo in zložimo na pladenj.


Prelijemo jih z omako Enchiliada ki jo naredimo po sledečem receptu:

sestavine za omako:

• 3 feferoni ali 1/2 paprike
• 2 stroka sesekljanega česna
• 1 sesekljana čebula
• 4 žlice masla ali margarine
• 4 žlice moke
• 750ml vode v kateri raztopimo kocko za juho
• 1 čajna žlica origana
• če smo zgoraj izbrali papriko lahko dodamo še čili v prahu
• sol po okusu

postopek:

1. popražite papriko ali feferone toliko da zadišijo in jih umaknite na stran
2. na maslu popražite maslo česen in čebulo cca 5 min
3. dodajte moko in dobro premešajte
4. zalijte z juho in pokuhajte da se lepo zgosti medtem stalno mešajte, posolite po okusu
5. vse skupaj z papriko ali feferoni stresite v mešalnik in zmiksajte v gladko maso katero prelijete preko tortilij
po želji potresite še z sirom

pecite cca 30 min na 200 stopinj

četrtek, 21. januar 2010

štruklji

Štruklji so meni ena izmed ljubših slovenskih jedi, pa še priprava je čisto enostavna

cena za 4 osebe ~3€



Sestavine:


vlečeno testo
rozine
sladkor
kisla smetana
skuta - majhen lonček
jajce
drobtinice za zabelo

postopek:

Vlečeno testo na tanko premažite z mešanico skute kisle smetane in jajčka.

Potresite z rozinami( ki so pred tem namočene v vodi z malo ruma)
Potresite z sladkorjem
Vse skupaj zrolajte v zvitek in zavežite v serveto

kuhajte 20 minut

ko je kuhano odvijte in počakajte kako minuto ali 2 preden razrežete

postrezite z praženimi drobtinicami in kislo smetano zmešano z žličko sladkorja

višnjev štrudel


Vsake toliko se prileže klasična slovenska sladica. Za danes sem izbrala višnjev štrudel

cena za 10 kosov~ 6€


Sestavine:

listnato testo
višnje
kisla smetana
skuta- majhen lonček
jajce
sladkor

postopek:

Listnato testo razvaljajte, najlažje na drobtinicah.
Namažite ga z mešanico jajca skute ter kisle smetane.
Potresite z višnjami ter z sladkorjem - ne skoparite z sladkorjem kajti višnje so zelo kisle

po želji potresite še z drobtinicami zato, da vam tekočina nebo toliko uhajala ven med pečenjem


Testo najprej zapognite na koncu nato pa ga zrolajte skupaj.


Pecite na 180 dokler štrudel ne dobi zlate barve

petek, 15. januar 2010

Suin Poon Tzi


Današnje kosilo je bilo pravi mali izziv. Že nekaj časa sem brskala po internetu in si ogledovala različice sledečega recepta. Danes sem se končno odločila in recept tudi preizkusila.





sestavine za "njoke":

450 g sladkega krompirja ali taro, olupljen nakoščkan
jaz sem izbrala sladek krompir , taro nisem našla v trgovini

170 g tipiokine moke - jaz sem je porabila skoraj 2x toliko

½ čajne žličke soli

postopek:

Krompir ali taro skuhaj in naredi pire. V še topel pire zamešaj moko in sol... jaz sem potrebovala kar precej več moke da je nastalo testo podobno kot za svalke ... Ko je testo narejeno oblikuj kroglice ki jih na sredini stisneš z prsti.

za oblikovanje "njokov" obstaja varianta ko nasredi zapičiš kitajsko paličico da rata luknja

"njoke" dajte v vrelo vodo in kuhajte toliko da priplavajo na površje.

sestavine za omako:

1/2 čebule sesekljane
2 stroka česna sesekljana
1 piščančja prsa ali kako drugo meso zrezano čisto na drobno marinirano z 1žl temne soje
1 korenje zrezano na tanke lističe
4 kitajske gobe mu err
malo bambusa
por ali mlada čebula zrezana

za tekočo omakico:
1 žl ostrigine omake
3 žl svetle sojine omake
1/4 šalice vode
sol ali poper po okusu

Vse sestavine si najprej pripravi v male posodice!
-spraži čebulo in česen
-dodaj korenje in bambus ter praži kake 2 min
-dodaj meso por ali mlado čebulo ter še vse ostale sestavine
-sestavine za tekočo omakico dobro zmešaj ter prelij preko zelenjave in mesa ter še malo pokuhaj



omako nakoncu zmešajte z kuhanimi njoki.

Zaključek: zadeva bi bila super, če nebi bili njoki tako gumasti da se jih je komaj pregriznilo . Kaj je bil temu vzrok še sama nevem točno. Omaka pa je bila fantastična

Tipiokina moka sama po sebi je zelo gumasta ampak dvomim da bi kitajci jedli take gumaste njoke.

Sumim, da bi bil lahko vzrok precej voden sladek krompir, zaradi česar sem potrebovala skoraj dvojno količino moke- mogoče sem ga preveč razkuhala :)

lahko pa da bi bilo z taro čisto druga pesem. Skratka zadevo moram ponoviti da vidim če so kitajci res tako čudni da jejo "gumaste njoke".






sreda, 13. januar 2010

kitajska zelenjava z mie testeninami

Današen recept je čisto osnoven.
Zelenjavo poljubno dodajajte ali odvzemajte. lahko pripravite z popečenim mesom, rakci ali tofujem , namesto testenin lahko postrežete z rižom...

za 5 oseb cca 3,5€


sestavine :

korenček zrezan na trakce
paprika narezana na trakce (najlepše če je različnih barv)
por narezan na trakce ( čimbolj zeleni deli lepše pride do izraza)
kitajsko zelje narezano na trakce
bambus in vloženi storžki od koruze
mu err gobe
malo ingvera en strok česna in 1/2 čebule
olje
sojina omaka
ostrigina omaka
teriaki omaka
mie rezanci
tipiokina moka

količine so čisto poljubne , od tega kaj imate raje in za koliko ljudi kuhate, brez problema
lahko kaj izpustite

postopek:
Vse sestavine si najprej pripravite in zrežite!
V voku na vročem olju popražite ingver česen in 1/2 čebule.
Dodajte korenje in pražite kaki 2 minuti.
Dodajte papriko in pražite še kako minuto.
Dodajte bambus in koruzo ter gobe.
proti koncu dodajte še por in zelje in zalijte z omako ki ste jo naredili iz:

Skodelico vode zmešajte z vsake omake kako žličko ter ne preveliko žlico tipiokine moke ali pa kupite v trgovini že pripravljeno mešanico za kitajsko omako.
Kuhajte še kako minuto toliko da se omaka zgosti.

Skuhajte mie rezance po navodilih z embalaže ter jih zmešajte z omako.

torek, 12. januar 2010

Opor Ayam- Coconut Chicken Curry

Za moj prvi podvig indijske kuhe sem si izbrala precej enostaven recept ki me je nadvse navdušil. Enostavno za pripravit in slastno za pojest :)

za 5 oseb cca 6,5€



sestavine :

• piščančje meso zrezano na poljubne kose
• 1/2 limone ali limete
• 1 zrezana ćebula
• 1 strok česna
• 1kavna žlička kurkume
• nekaj zrn koriandra /zdrobljeno
• malo mlete kumine
• 1 žlica mletih oreščkov / arašidi
• 1 čajna žlička ingverja
• malo popra
• ena piksna kokosovega mleka
• arašidovo in navadno olje za pečenje mesa
• 1 čajna žlička soli / po želji manj
• 1 žlica rjavega sladkorja
• malo laos začimbe
• limonina/ limetina lupinica- malo


postopek:

1/ piščanca natrite z limeto vsak kos posebej in ga popecite na olju na vsaki strani recimo 5 min nato ga umaknite z posode

2/pripravite si v posodo za miksanje z paličnim mešalnikom česen arašide ingver čebulo koriander kumino 1/2 kokosovega mleka zmiksajte v gladko maso

če nimate paličnega pa drobno seseklajte , pomoje bi blo isto ok

3/ narejeno omako zlijte na olje kjer se je peklo meso in malo pokuhajte dodajte ostale sestavine in ostalo kokosovo mleko ter meso vse skupaj pokrito kuhajte še 20 min



postrezite z kuhanim rižom

ponedeljek, 11. januar 2010

kislo pekoča juha


kislo pekoča juha... vidt je mal grozna ampak taka pač je :)

za 5 oseb cca 2€


sestavine:

malo piščančjih prsi čisto drobno sesekljanih
shitake mushrooms/ poljubno
1 jž sojine omake
goveja juha oziroma voda z 1 kocko
1jž riževga kisa
1jž rjavega sladkorja
1jž limoninga ali limetinga soka oziroma
1 majhen korenček čisto na drobno zrezan ali nariban
malo bambusovih vršičkov drobno sesekljanih
1 jajce dobro zžvrljano
tipiokina moka za zgostitev ... po okusu nekje 1-2 žlici
juha mora ratat sluzasto gosta

postopek:

1. tipioko zmešaj v šalici vode ter dodaj sojo in govejo juho.
2. vse skupaj postavi na ogenj in zavri, po potrebi še malo zgosti.
3. dodaj piščanca malo soli, gobe,korenje, bambus, kis, sladkor in limonin sok .
jajce zmešaj in ga postopoma med mešanjem vlivaj v juho
4. kuhaj še 5 minut in to je to.

pečen riž

Pečen riž je lahko samostojna jed kot rižota ali pa kot dodatek k mesu

za 5 oseb kot samostojna jed cca 3,5€


Sestavine:

3 šalice riža (izberite takšnega, ki se ne razkuha!)
sojina omaka po želji
olje - lahko ostanek od mongolskega mesa
1 majhna čebula
1 korenček
malo bambusa
1 paprika , lahko malo rdeča in malo zelena
1 skodelica zrazanega pora raje čimbolj zelen del
1 jajce spečeno v omleto in razrezano
uporabi olje od mongolskega za pečenje


Postopek:

Vse sestavine najprej pripravi!
Skuhaj riž .
korenje razreži na tanke rezine.
Čebulo, papriko in por nareži na drobne koščke.

V posodo/vok vlij olje,ko je vroče dodaj čebulo, jo nekoliko popraži, nato dodaj še drugo zelenjavo. Peci še dve minuti. dodaj riž in jajčno omleto ter zalij z sojo katero dodajaj po okusu , po potrebi še dosoli in dobro premešaj, malo popeci in stvar je gotova.

mongolska govedina -malo drugače

Recept ki sem ga našla za mongolsko govedino se že na prvi pogled razlikuje od različice kot jo jaz poznam iz slovenskih kitajskih restavracij pa vendar je zadeva zelo dobra.

za 5 oseb cca 4,5€



sestavine:
500 g mlada govedina narezana na tanke rezine
1 majhna čebula
2 por ali mlada čebula narezana
1 korenje na majhne rezinice
2 koščka česna
1 1 jž ingverja sesekljanega
2 žl sojine omake
poper
tipiokina moka

olje za cvrtje
za omako:

1 jž ostrigine omake
1 jž svetle soje
2 jž temne soje
1 jž rjavega sladkorja
½ čž popra , po želji - jst sm to definitivno izpustila
½ jž sezamovega olja
1dl vode

postopek:

Zreži meso na tanke rezine.
Mariniraj z 2 jž sojine omake in malo popra za 30 minut .
Meso potresi z 1 jž tipiokine moke in dobro premešaj.

Zmešaj sestavine za omako in jih postavi na stran.

V ponvo vlij za prst na debelo olja in v vročem olju nahitro ocvri meso da dobi temnejšo barvo 1-2 minute nato ga poberi ven na papirnato servetko da se odcedi/ meso cvri v več porcijah po malo.


Odlij večino olja in ga spravi za kasneje .

V ponev kjer je ostalo le malo olja spraži sesekljan ingver in česen , dodaj korenje in čebulo ter praži še 1 min .

Dodaj omako in zavri. dodaj ocvrto govedino in pokuhaj toliko da se omaka malo zgosti .
Na koncu potresi z porom ali mlado čebulo in pokuhaj še za 1/2 do 1 minuto.

postrezi z rižom

olje od cvrtja recimo porabi pri pečenju riža.

četrtek, 7. januar 2010

pad thai

V tajski restavraciji sem pred kratkim jedla pad thai ki me je tako navdušil da sem ga morala skuhat tudi doma. rezultat ... ma boljše kot v restavraciji :)

za 5 oseb cca 7€



Sestavine:
piščančje meso (1 prsa)
ostrigina omaka
2 jž rjav sladkor
sesekljana majhna čebula
poper in čili
svetla in temna soja
česen
sojini kalčki
2 žl kisa
jajce
arašidovo olje
mleti arašidi
por
kitajsko zelje
riževi rezanci



postopek:

Vse sestavine si najprej pripravi!

Na olju (arašidovem) hitro prepraži česen sesekljano čebulo(majhno ali pa šalotko).
Dodaj piščančje meso meso zrezano na kocke ali rakce in ga opeči na visoki temepraturi.

Dodaj jajce in ko zakrkne ga zmešaj in primešaj še ne razkuhane riževe testenine ki so se pred tem namakale 10-15 min v vroči vodi .

Vse skupaj začini z začimbami /soja, ostrigina omaka po želji, 2 žl sladkorja, 2 žl kisa, poper čili ter dobro premešaj.

Če testenine še niso čisto kuhane praži toliko, da se dokonca skuhajo ter po potrebi dodajaj čisto po malo vode.

Na koncu dodaj zelje, kalčke in por ali stebelca mlade čebule ter dobro premešaj in pusti na štedilniku še slabo minuto.

postrezi posuto z mletimi arašidi in rezino limete ki se jo pokapa preko jedi ...

torek, 5. januar 2010

osnovne sestavine in nasveti za šoping za kitajsko, tajsko in indijsko kuhinjo

Če se boste resno lotili eksotične kuhinje boste potrebovali nekaj štartnih sestavin ki vam bodo trajale kar dolgo časa , zato te sestavine nisem vštela v ceno pri receptih.
za kitajsko kuhinjo potrebujete:

temno sojo
svetlo sojo
ostrigino omako
arašidovo olje
ingverjeva korenina/ za začetek kupite majhno da vidite če vam sploh ugaja
tipiokina moka
čili
črne kitajske gobe- sušene

včasih potrebujete tudi rižev kis ali vino, tega lahko nadomestite z limono ali klasičnim kisom

za tajsko boste potrebovali še arašide

za indijsko pa curry in laos začimbo


Če boste naleteli na kako akcijo si je dobro takrat narest malo zaloge, namreč stvari so dostikrat neverjetno cenejše kot v redni prodaji.

Jaz za kitajsko najraje kupujem v hoferjevih akcijah v katerih poleg sestavin ki sem jih zgoraj naštela kupim tudi zelo poceni kitajske gobe, bambusove vršičke, sojine kalčke, rezance, omake, arašidovo in sezamovo olje...

če boste šli ravno v šoping lahko kupite tudi zelenjavo ki se stalno pojavlja v receptih, tako boste lahko kadar koli se vam bo zljubilo nahitro skuhali kaj kitajskega:

čebula
česen
por
paprika
korenje
bambus
koruzni storžki
sojini kalčki

dostikrat potrebujete tudi riž ali riževe in mie rezance , tudi to si kupim kak paketek na zalogo
posebej če so v akciji

Nekatere sestavine nikoli ne porabim cele piksne naprimer bambusovi vršički in koruzni storžki te sestavine potem stresem v plastično posodo in jih zmrznem, pred nasledno uporabo jih odtajam in odcedim odvečne vode.