četrtek, 18. februar 2010

nekaj po ameriško


sestavine:

čokolada
arašidi
bobi palčke

postopek:

Čokolado stopi nad parno kopeljo. V čokolado stresi skodelico nalomljenih bobi palčk in arašidov.
Dobro premešaj in na pladenj obložen z folijo s pomočjo žlice polagaj kupčke. Pladen daj na hladno, najbolje v hladilnik. Ko se čokolada strdi kupčke pospravi na krožnik , ali pa v želodček :)

kombinacija je slano-sladka, meni je fenomenalna kljub temu da sem bila prvič ko sem to sladico videla pri tastu malo skeptična, malo me spominja na snickers.

torek, 16. februar 2010

torta po moje



potrebujemo pekač z snemljivim obodom!

sestavine za testo

za okrogel model


3 jajca
125g sladkorja
150g moke
2 čajne žl pecilnega

postopek:

Jajca penasto vmešamo z sladkorjem.
Če hočemo res dobro testo to traja cca 10 min.

Dodamo moko skupaj z pecilnim praškom in dobro premešamo.

Testo vlijemo na pekač, ki je pred tem premazan z maslom ali oljem ter pomokan.

Pečemo na 160 stopinj dokler ni pečeno; preden vzamemo iz pečice preverimo z pletilko ali kitajsko paličico če je testo že pečeno. V kolikor je pečeno se na pletilko ali paličico ne prime nič testa.

Testo prerežemo na 2 ali 3 plasti ter pustimo da se ohladi.

sestavine za kremo

lonček mascarpone
ista količina vanilijevega jogurta
cca 1/2 l smetane
skok in lupina ene limone
100g sladkorja

postopek:

Mascarpone in jogurt zmešajte z limonino lupinico ter sokom.
Dodajte 100g sladkorja ter stepeno smetano.
Dobro zmešajte vse sestavine skupaj.

naj vas ne bo strah če krema ni najbolj kompaktna , čez čas se strdi


Potrebujete tudi poljubno sadje ter preliv za torte

na podlago kjer bo stala torta postavite prvo plast testa ter naokoli obod od pekača
testo z žlico previdno prelijte z vodo zmešano z malo sladkorja (po želji lahko dodate tudi nekoliko ruma)

namažite z 1/2 oziroma 1/3 kreme (odvisno koliko plasti testa ste naredili)
posujte z poljubnim sadjem ter prekrijte z nasledno plastjo testa
dobro pritisnite testo na kremo ter ponovite postopek v kolikor imate 3 plasti

zadnjo plast testa namočite in lepo premažite z kremo ter pustite cca 30 min počivati

oboda ne odstranjujte!

Skuhajte 2 preliva za torte po navodilih, ter najprej previdno nanesite z žlico eno tanko plast preliva čez celo torto ( zato da se vam krema nebo dvigala v preliv).

V kolikor boste imeli na vrhu torte sadje, ga hitro naložite na tanko plast preliva nato pa ostali preliv polijte preko sadja. Pustite da se preliv strdi, nato pa torto postavite za nekaj uric v hladilnik.

Preliv za torte lahko skuhate na osnovi soka, ki vam ostane od sadja .

Ko jo vzamete iz hladilika ji odstranite obod ter okrasite z smetano

Najprej po robu potegnite z nožom, da ločite torto od oboda.

skutni svaljki z koruzno omako

sestavine za svaljke

500g skute / nepasirane
2 jajci
malo soli
moka

V skuto zamešajte jajca, sol in vgnetite toliko moke, da se vam testo ne bo več prijemalo na roke.
Testo oblikujte v kačo ter jo razrežite na poljubno dolžino.

jaz naredim kar trdo testo , ga je že malo težko gnest


Svaljke kuhajte 15-20 min v slani vodi.

V kolikor imate preveč svaljkov jih položite na desko prekrito z folijo,(kot je na sliki zgoraj) in jih zmrznite v skrinji. Ko so zmrznjeni jih pospravite v vrečko


sestavine za omako

2 večji puranji zrezek narezan na male koščke
1 konzerva koruze
2 dl mleka
voda toliko da pokrije koruzo in meso
cca1 žlica in pol moke
kocka za juho
curry prah
čili

Meso popražite na olju.


dodajte koruzo in zalijte z toliko vode, da voda prekrije sestavine.. glej sliko:

Dobro začinite z curry prahom , toliko da dobite lepo rumeno barvo ter dodajte malo čilija ter kocko za juho.

Po potrebi dosolite.

Kuhajte cca 15 minut ter zgostite z 2 dl mleka v katerega ste pred tem dobro zmešali žlico do žlico in pol moke.



Malo pokuhajte in postrezite skupaj z svaljki.

četrtek, 4. februar 2010

Dutch kroketten

Vsakič ko greva z dragim na nizozemsko jaz sanjam o kroketih... poimenovala sem jih kar brodjes ... kar sicer ni ravno prav ker to pomeni kruh , je pa res da nizozemci krokete jejo z kruhom in gorčico, nekaj podobnega kot hodog

kroketi so v bistvu hrana pripravljena iz tistega kar vam je prejšni dan ostalo od kosila
se pravi piščančje meso, puranje meso , goveje meso iz juhe, pire krompir... v bistvu kar koli si zamislite

meni ljubši so iz pire krompirja ali zelenjave



sestavine za osnovo:

80g masla
1 sesekljana čebula
80g moke
1/2l vode v kateri raztopimo kocko za juho


količine lahko prilagajate vendar vedno vzemite isto količino masla kot moke

postopek:

Na 80 g masla popražite čebulo in dodajte 80 g moke ter dobro premešajte.
Nadaljujte z kuhanjem na majhnem ognju, da vam moka ne porjavi. nastanejo vam kepe nekakšnega testa , to pražite cca 2 minuti vendar pazite, da ne porjavi.
Dodajte malenkost vode, dobro mešajte, da se vsa voda vpije in zopet dodajte malenkost vode... to ponavljajte toliko časa da porabite vso vodo.

v osnovo nakoncu vmešajte poljubne sestavine :
cca 300g odcejene kuhane zelenjave
300g do 600 g zmiksanega, sesekljanega ali mletega mesa
300g čimbolj pustega pire krompirja
žlico začimbe ketjap manis katero se da kupit v hipermarketu mercator
poljubne ostale začimbe kot so poper, čili, petršilj, origano, sol, timijan, česen...
poljubno lahko dodajamo tudi nariban sir ali pa 3 rumenjake (beljake pa porabimo za paniranje)


Gotovo zmes v kolikor ima še kaj koščkov še zmiksajte v multipraktiku, da dobimo čimbolj gladko zmes.

Zmes ohladimo v hladilniku za vsaj 1 uro. nato pa oblikujemo svaljke

Svaljke najprej povaljamo v drobtinah nato pomočimo v stepeno jajce nato povaljamo v drobtinah. počakamo vsaj kako minutko nato še enkrat pomočimo v jajce in nakoncu v drobtine.


Ocvremo jih zelo nahitro v vročem olju, drugače začne masa uhajati in cvrčati.

Kar vam jih ostane viška jih lahko zmrznete in naslednjič kar zmrznene ocvrete.


zaključek:

meni je seveda ratalo narediti preveč tekočo zmes , verjetno je krivo to, da sem vmešala zelenjavno omako, ki mi je enkrat ostala od kosila ter pire krompir.

V kolikor bi to ratalo tudi vam jo nabrizgamo ali z žlico nanesemo na pladenj katerega pred tem pogrnemo z pvc vrečko ter zmrznemo v skrinji. nato pa zmrznjene "svalke" spaniramo (v mojem primeru niso bili ravno lepe oblike, kljub temu pa so bili zelo okusni )

sreda, 3. februar 2010

špinača

Po dolgem času sem se spomnila na špinačo ki sameva v zmrzovalniku tako da je bila danes na jedilniku špinača z pire krompirjem ter goveja juhica z rezanci.

ker pire in juho znate verjetno vsi narest bom napisala recept samo za špinačo

cena za 5 oseb manj kot 1 €
če delamo špinačo iz kopiv



Sestavine:

zmiksana špinača
kocka za juho
velika žlica moke
malo olja
poper
česen v prahu
mleko
kisla smetana


- jaz spomladi nabiram koprivove vršičke, ki so mnogo boljši kot špinača
. pa še cenejše je vseskupaj:)
vršičke poparim v vreli vodi toliko, da padejo skupaj ter jih zmiksam v blenderju in zmrznem.

postopek:

v teflonski posodi na olju nahitro popražite mokico, nesme porjaveti
v popraženo moko stresite špinačo zmešano z nekoliko vode ter dobro mešajte z metlico

ko se zgosti dodajajte toliko mleka da nastane primerno gosta špinača
popoprajte, dodajte kocko, sol, čajno žličko česna v prahu in dobro premešajte

kuhajte 10 minut, nakoncu vmešajte še veliko žlico kisle smetane in postrezite z pire krompirjem

torek, 2. februar 2010

Vaflji z vanilijevo omakico



za 5 oseb ~ 3€



Danes za večerjo smo se malo posladkali z vaflji in omakico (za pomakanje) katere sem naredila po sledečem receptu:

sestavine za vaflje:
2 jajci
200g moke
100g margarine
75g sladkorja
160g skute zmešane s smetano (to mi je ostalo od štrudla, lahko zamenjate z kislo smetano)

sestavine za vanilijevo omako:
3 žlice margarine
2 žlici sladkorja (ravnaj se po okusu)
manjša šalica mleka(nekaj mleka lahko zamenjate z smetano)
ne preveč polna žlica riževe moke
semena polovice vanilijevega stroka (strok prerežite in semena postrgajte ven)

postopek:
Sestavine za vaflje dobro zmešajte.
V aparat za vaflje na sredo naložite 2 veliki žlici mase.
Zaprite aparat in dobro stisnite, da se masa enakomerno razleze.
Pecite toliko, da so vaflji lepo pečeni
vaflje nakoncu razrežite na kose.

Vse sestavine za omako razen vanilijevih semen stresite v posodo , najbolje iz teflona.
Na zmirnem ognju ob stalnem mešanju kuhajte omako toliko časa da se zgosti.
Po potrebi dodajte še malo mleka če se vam zdi pregosto in kuhajte še približno 2 minuti
Ko odstavite z plina v omako dodajte še semena in dobro premešajte ter servirajte v skledici.

Sadni knedli



za 5 oseb ~ 3€

sestavine

moka
1 kg pire krompirja
zmrznjeno ali sveže sadje (maline, borovnice, jagode, slive, marelice, višnje)
1-2 jajci
sladkor

za preliv:
malo olja
smetana
drobtine

postopek

V pire krompir zamešajte jajca in vgnetite toliko moke, da se vam testo ne bo več prijemalo na roke.

Iz testa oblikujte kroglice v katere date kocko sladkorja (ali eno žličko) ter malo sadja.
(3-4 maline, višnje, robide..., žličko borovnic ali 1/2 majhne marelice)

Kroglico na koncu povaljajte v moki.

Položite jih v vrelo vodo in kuhajte 15- 20 min.

serviranje:
3-4 knedle na odraslo osebo potresite z drobtinicami katere ste pred tem popražili na olju, ter prelite z kislo smetano v katero ste vmešali žlico sladkorja.


nasveti:

Če imate domače sadje ga poleti nekaj pospravite v skrinjo da boste lahko uporabili tudi pozimi

Knedle lahko pripravite v večjih količinah in jih na pladnju prekritem z pvc vrečko zmrznite , zmrznjene nato pospravite v vrečko.