torek, 30. marec 2010
male pice
Ko se vam nepričakovano najavijo obiski in neveste kaj bi pripravili so male pice idealna ideja. Edino kar je potrebno je da imate v hladilniku na zalogi rolico listnatega testa in pa malo sira nekaj salame in kečapa. Razen listnatega testa verjamem da imate vse skoraj vedno na zalogi.
Sestavine:
listnato testo v rolici- se dobi v hoferju in lidlu
kečap ali paradižnikova mezga
sir
salama/šunka
origano
po želji lahko tudi kapre
rukola
koruza...
postopek:
listnato testo iz rolice razgrnite ( če ga imate v bloku bo potrebno še valjanje)
namažite ga z mezgo ali kečapom ter potresite z origanom
obložite z salamo ter potresite z sirom ter ostalimi sestavinami če ste jih izbrali
vse skupaj zrolajte nazaj v rolo in postavite za pol ure v zmrzovalik da se bo lažje zrezalo
ko se rola pice malo ohladi jo razrežite na centimeter debele kolobarje ter postavite na peki papir
pecite na 180 stopinj dokler ne dobijo lepe barve
nedelja, 21. marec 2010
Marshmallow fondant
zadnje čase torta enostavno ni "in" če ni okrašena z tičino maso za torte iz katere lahko naredimo krasne prevleke za torte , figurice, rožice... Mase se po originalnem receptu sama sploh nebi lotila izdelovat- je prezakomplicirano , ponarejena tičina iz mleka v prahu pa je nekako smotana za oblikovanje, na koncu pa po mojih izkušnjah pretrda da bi se rezala ali se pa kar stopi na torti.
Na mojo srečo pa sem zasledila poceni in fantastičen recept za alternativo tičini masi. Gre za maso narejeno iz sladkorja v prahu in Marshmallow penastih bonbončkov najbolje belih.
Sestavine:
150g Marshmallow bonbonov
500 g sladkorja v prahu - malenkost vam ga bo verjetno ostalo
3 žlice vode- verjetno limonin sok nebi bil slaba alternativa
postopek:
Na najmanjšem ognju raztopimo bonbone z vodo. ko se razstopijo odstavimo z ognja in dodamo cca 150 g sladkorja v prahu in dobro premešamo postopoma nato dodajamo še ostali sladkor in mešamo dolkler še lahko.
Nato večjo količino sladkorja v prahu stresemo na delovno površino, nanj stresemo dobljeno maso in gnetemo (kot kruh). Po potrebi dodajamo še več sladkorja v prahu, dokler ne dobimo kompaktne mase, podobne plastelinu.
To maso zavijemo v kuhinjsko folijo in damo za 24 ur v omaro (ne v hladilnik). Naslednji dan lahko maso uporabimo.
uporabila sem bonbone ki so bili roza rumeni in beli, končna barva je bila idealna za prašičke, drugače pa se dobi čisto bele brez problema v mülerju. maso se lahko obarva z barvami za živila že v štartu skupaj z vodo ali pa se obarva na koncu po potrebi tako da se jo vgnete.
uporabljala sem jo že po 3h urah, ker se mi je malo mudilo
masa naj bi se zavita v plastično folijo obdržala več kot 2 meseca