nedelja, 30. maj 2010

šoping time

Info za tiste ki kaj poizkušajo kuhati kitajsko :)

v Hoferju bo 7.6 zopet akcija z sestavinami za kitajsko kuhinjo , in cene nadvse ugodne :)

Že imam narejen spisek :D in se že veselim novih kitajskih podvigov. Tudi kak recept sledi v bližni prihodnosti.

četrtek, 27. maj 2010

čokoladne kroglice



Sestavine:

zdrobljen čokoladen biskvit
jaz uporabim odrezke od torte
malo čokoladne kreme od torte
sok 1/2 limone
žlica ali 2 kakava v prahu
rum po okusu

Postopek:

Vse sestavine dobro premešajte ter oblikujte kroglice. Tekočino in kremo dodajajte postopoma, da se vam masa preveč ne namoči. Kroglice povaljajte v mrvicah in položite v papirnate košarice.

jagode oblite z čokolado



Nekaj dni nazaj sem obljubila, da bom napisala postopek za jagode oblite v čokolado ter čokoladne krogljice pa sem po pravici povedano kar malo pozabila. Lahko se zgovarjam na službo, namreč od ponedeljka naprej zopet hodim v službo.

torej...
Potrebujete:

500 g jagod
200 g čokolade bele ali črne
stiropor
zobotrebce

Postopek:
Čokolado stopite, najbolje v mikrovalovni z intervali po 30 sekund, vsakič vmes preverite če je že stopljeno, tako da z kitajsko paličico čokolado dobro premešate.

jagodo skozi zelen del napičite na zobotrebec, pomočite v čokolado ter zapičite v stiroporno podlago za toliko časa da se čokolada strdi. Po želji še dekorirajte z čokoladnimi črticami v drugi barvi čokolade.







Ko je čokolada strjena jagode položite v papirnate košarice oziroma na krožnik.






nedelja, 23. maj 2010

Torta za Urškino obhajilo ter ostale dobrote

Ta teden je bil prav pester. Spekla in okrasila sem vsega skupaj 3 torte ter naredila za poln prtlažnik drobnega peciva. V bistvu sem prav vesela da je teden končno mimo in da se bom lahko malo odpočila.

Še nekaj slik na ogled :

Zgornji del torte je čokoladen, spodnji borovničev:





Muffini:



Čokoladne kroglice: Recept sledi jutri



Jagode oblite v čokolado: postopek sledi jutri



Minijoni obliti v čokolado


torek, 18. maj 2010

cupcakes with love :)



Danes sem sebi in mojemu Alešu za 2 obletnico obletnico pripravila malo sladke pregrehe :)

Ker bo ta teden zaznamovan z tortami ( narediti moram kar tri) sem se odločila, da za to priložnost nebom pekla še četrte torte. Ideja je padla, da naredim prav posebne mafine, bolje znane kot cupcakes.

Ker že cel teden nekaj packam z tičino maso sem že včeraj naskrivaj za dekoracijo naredila majcene in malo večje srčke ter stopila smetano in čokolado. Danes pa medtem, ko je bil dragi v službi nahitro spekla mafine.

Sestavine za testo:

1 veliko jajce ali 2 majceni jajci:)
8 žlic olja
150g sladkorja lahko tudi kak vanilijin
130 g jogurta ali kisle smetane
3 zravnane žličke pecilnega
250 g moke
1 naribano jabolko
pest zdrobljenih lešnikov in mandelnov

Jajca in sladkor penasto vmešaj postopoma dodaj vse ostale sestavine. Testo nadevaj v modelčke za mafine do 2/3.



Pecite na 180 stopinj 20-25 minut.



Ko so mafini pečeni jim z pomočjo nožka izdolbite luknjice v katere nadevajte nadev:



sestavine za nadev:

1 lonček borovnic
4 žlice stepene čokoladne smetane
nekaj kapljic limone

Borovnice pretlačite, pokapajte z parim kaplicam limone ter dodajte stepeno čokoladno smetano.
Z Nadevom napolnite luknjice v mafinih.




Sestavine za kremo:

1/2 l smetane
500 g čokolade
jaz sem izbrala belo, da sem jo lahko pobarvala na roza


Smetano in čokolado stopite na najnižjem ognju ter čez noč ohladite. Stepite isto kot se stepe samo smetano.

Čez nadevane mafine nabrizgajte v poljubni obliki kremo ter okrasite po želji.



Mafine hranite v hladilniku.

sobota, 15. maj 2010

royal icing okraski

Tokratnji poizkus z rojal icingom je bil malo ... nevem kako bi se izrazla :) ... uničevalski.

Pri pripravljanju mase sem čisto malo pred koncem uničla mixer, no nasrečo je bil bolj "low budget" mixer. Royal icing je bil bolj redek in zato ni bil primern ravno za vrtnice, bil pa je super za izdelavo malo bolj posebnih okraskov.

Za izdelavo podobnih okraskov potrebujete brizgalno vrečko in nastavek z drobno okroglo konico. Škodilo ne bi tudi malo domišlije ali pa naprintan vzorec ter podlaga, ki se ne prijema -še najbolje vrečka za živila.

Za tiaro boste potrebovali tudi ovalno površino na kateri boste ustvarjali.

Površina pripravljena za nanos icinga:


icing nanešen na vzorec pustite 24 da se popolnoma posuši:


končni izdelek:






Z tako nabrizganimi okraski je potrebno ravnati skrajno previdno, ker če je le možnost se vam bodo polomili. V primeru, da se vam to zgodi jih je možno ponovno zalepiti z pomočjo royal icinga katerega si ga za vsak slučaj spravite malenkost v hladilniku. Seveda pa boste morali zopet čakati da se icing posuši.

Včasih pa je najlažje začeti od začetka :)

sreda, 12. maj 2010

royal icing



Zadnjih nekaj dni kar naprej kot nora razmišljam kako naredit malo bolj fensi torto, ogledujem, nakupujem raznorazne stvari ... sedaj pa končno tudi izdelujem okraske :)

Danes sem naštudirala Royal icing maso za krasitev tort, mafinov in piškotov .

Sestavine:

sok 1/2 limone
cca 500 g sladkorja v prahu
1 beljak
poljubno barvilo za hrano

Postopek:

Beljak stepite z mešalnikom dodajte limonin sok, barvilo ter postopoma sladkor v prahu.
masa mora biti res gosta za izdelovanje rožic, drugače se vam bodo sesedale.
v kolikor imate problem s surovimi beljaki, ter v izogib salmoneli maso pripravite nad parno kopelijo



Izdelovanje rožic

Za izdelovanje rožic boste potrebovali peki papir, vrečo za krasitev tort in nastavek v obliki solzice ter žebeljček, za listke pa nastavek z 2 špicama kot je vidno spodaj na sliki.




Vsako rožico delajte na svojem koščku peki papirja, ki ga pritrdite na žebljiček s pomočjo kančka royal mase. Ko je rožica končana jo skupaj z peki papirčkom enostavno prestavite na pladenj kjer se bo posušila.









listki bodo imeli lepšo obliko če bo masa bolj redka kot za vrtnice in jih boste nanašali na okroglo površino



Tako pripravljeni okraski se obdržijo več tednov.











postopek izdelave vrtnic in listkov je lepo prikazan tukaj:
http://www.wonderhowto.com/how-to-buttercream-roses-leaves-317346/

marjetkic pa tukaj :

http://www.wonderhowto.com/how-to-daisies-royal-icing-cake-decorations-238549/





torek, 11. maj 2010

Čemaž v olivnem olju :)



Ta vikend sem se s prijateljico odpravila na kratek večerni izlet. Zapeljale sva se na zaplano na razgledni stolp, si ogledale okolico in sončni zahod nakar je padla ideja da si ogledava pobližje izvir ljubljanice. Hitro sva pobrale šila in kopita in oddrvele proti izviru dokler je bilo vsaj še malo svetlo.



Sprehodile sva se okoli izvira, ko pa sva se napol v mraku odpravljale proti avtu sva opazile velik kup gozdnih rastlinic ki so prav bujno rastle na bregu ljubljanice in prav hitro ugotovile da je to čemaž. Kljub mraku sva ga nahitro nabrale 2 velika šopka.

čemaž sem konzervirala v olivnem olju in tako ga bom lahko uporabljala še celo leto.

Čemaž v olivnem olju:

Sestavine:

1 žlička soli
1-2 dl olivnega olja
velik šopek čemaža



Postopek:

Čemaž operite ter ga z papirnato serveto osušite.



V posodo multipraktika narežite listke na "rezance"



posujte z žličko soli ter prelijte z olivnim oljem ter zmiksajte v čimbolj gladko zmes.



Shranite ga na hladnem v kozarcih za vlaganje v katere ste na vrhu nalili toliko olivnega olja da je prekrito.

Obstojno je eno leto , če seveda prej ne porabite.






Čemaž:

http://flora.nhm-wien.ac.at/Bilder-A-F/Allium-ursinum-2.jpg

v izogib zamenjavi čemaža z šmarnico ali jesenskima podleskom vedno pomencajte list med prsti in v kolikor ne diši po česnu rastline NE nabirajte!

Uporabni deli:
čebulice, listi, cvetni popki.

Čas nabiranja:
list: marec, april, maj, junij
čebulica: julij, avgust, september

Čemaž je zelo zdravilen in zelo uporaben v kulinariki.

Zdravilni učinki: znižuje holesterol, čisti kožo, prebavno pot in dihala, spodbuja delovanje žlez in krvni obtok ter pospešuje celjenje ran, zdravi poapnenje žil, jetrne bolezni, zoper gliste, beli tok, ter za zdravljenje pljučnih bolezni.


Uporaba v kulinariki:
sok, solata, prikuha, juha, cvrtje, začimba namesto česna, za omake, kot špinača, za na pico kot rukola, kot namaz
...

sobota, 1. maj 2010

Alešova solatka



Sestavine:
kristalka
motovilec
sol
balzamični kis
olje
piščančji ali puranji dunajski zrezek
nariban sir


Solato očistite, zrežite, operite
Sir naribajte
posolite prelijte z kisom in oljem ter dobro premešajte
Postrezite na krožniku potreseno z koščki ocvrtega dunajskega zrezka

Pa dobertek :)