sobota, 30. junij 2012

Bučna kremna juha

Za cca 4 osebe


Sestavine:


1 čebula
1 -2 korenčka (naribana)
2 srednje veliki cuketi- olupljeni, narezani na kocke
jušna kocka
sol, timijan in drobnjak
kisla smetana

Postopek:

Popraži sesekljano čebulo. Dodaj bučke in korenček in posoli. Praži toliko časa da bučke "padejo skupaj". Zalij z vodo, toliko da se bučke prekrije. dodaj kocko in začimbe in kuhaj še 5-10 minut. Vse skupaj spasiraj z paličnim ali zmixaj. dodaj še vode tako da dobiš željeno gostoto. Dodaj 2 veliki žlici kisle smetane in po potrebi dosoli. Če narediš preredko zgosti z žličko moke ali škroba vzmešanega v nekoliko vode.  postrezi z žlico kisle smetane.

Porova kremna juha

Za 4-5 oseb


Sestavine:

2 velika ali 4 manjši pori
1 strok česna
jušna kocka
sol, poper, majaron
0,5 dl mleka
žlička moke ali škroba

Postopek:

Por skupaj z zelenjem sesekljaj (odstrani le vrhne špice pri zelenju).
V posodo daj malo olja in vanjo stresi por. Praži toliko da "pade skupaj". na kocu dodaj strok česna in zalij z vodo toliko da se por prekrije cca 0,5l. Pokrito kuhaj cca 10-15 minut toliko da se por skuha.
Ko je kuhano spasiraj z paličnim ali zmiksaj. V kolikor je por precej vlaknat zmiksano juho precedi skozi cedilo da se odstanijo vlaknasti deli. 
Zmiksani juhi dodaj približno enako količino vode, zdrobljeno kocko, poper in majaron ter pol dl mleka zmešanega z malo žličko moke ali škroba. Pokuhaj toliko da se zgosti. Po potrebi dosoli in postrezi z žlico kisle smetane.





Grahova kremna juha

Za 4-5 oseb

Sestavine:


1 manjša čebula
1 strok česna
cca 500 g graha
jušna kocka
sol
dl mleka
kisla smetana

Postopek:

Sesekljaj čebulo in jo popraži na malo olja. Ko porumeni dodaj strt česen in počakaj da zadiši
nato dodaj svež ali odtaljen grah ter praži toliko časa da začne lepo dišat. Zalij z vodo toliko da voda malo prekrije grah, dodaj kocko in kuhaj pokrito 20 minut.

spasiraj z paličnim ali mixerjem ter precedi skozi cedilo da odstraniš grahovo lupino. dodaj vsaj tako količino vode kot imaš grahove paste (lahko tudi malo več) , zalij z 1 dl mleka in po potrebi zagosti z žličko moke ali škroba katerega pred tem raztopiš v malo vode. Ko se primerno zgosti preveri okus in po potrebi dosoli ter postrezi z žlico kisle smetane.