Že kar nekaj časa nisem ničesar novega objavila in ker sem zadnje čase dobivala raze komentarje, maile in podobno sem se odločila da zopet malo oživim tale moj blog.
Prejšni teden sem prvič v življenju pripravljala čufte. Ker sem seveda že velikokrat slišala, da se je "misija čufti" končala pri marsikomu kot omaka namesto kroglic sem se odločila da bom stvar poslikala za na blog in v kolikor mi bi uspela to tudi objavila.
No in seveda so več kot uspeli, v bistvu so bili prav dobri :) zato vam sedaj napišem recept po katerem težko kaj zgrešite
Sestavine za čufte:
2 jedilni žlici olja
1 manjša čebula ali malo pora ali pa ena žlica suhe spražene čebule
malo česna v prahu ali pa strok ali dva svežega
60g riža
1dl vode v kateri stopimo jušno kocko
400g mletega mešanega mesa
sol
poper
majaron
peteršilj
krušne drobtine - če so potrebne
Sestavine za omako:
120g paradižnikove mezge - po želji lahko tudi več
žlica olja
žlica sladkorja
žlica moke
sol
Postopek za čufte:
Na olju prepraži čebulo, če uporabljaš suho praženo čebulo je ni potrebno pražiti.
Dodaj riž in česen ter zalij z juho iz kocke.
Pokrij posodo in skuhaj riž nekje do polovice- jaz sem morala dodajat vodo ker mi pokrovka ni čisto tesnila.
Ohlajenemu rižu dodaj meso in začimbe ter dobro premečkaj z rokami, masa mora biti kompaktna kot za čevapčiče. V kolikor je masa pre mokra dodajajte krušne drobtinice, vendar pazite, ker rabijo kako minutko da se dobro namočijo. zato to delajte postopoma.
Oblikujte kroglice
Kroglice previdno popecite. dokler niso zapečene je z njimi treba ravnat pazljivo da se ne razdrejo.
Postopek za omako:
Na maščobi zarumenimo sladkor, ki mu na koncu dodamo še žlico moke.
Dobro premešamo in zalijemo z mezgo. Omako premešamo in ji dodamo toliko vode da bomo v njej lahko lepo skuhali čufte. Jaz sem dodala verjetno cca 1/2l vode ker sem kuhala samo polovico čuftov v mali posodici
Ker se v omaki naredijo grudice to najlepše rešite z paličnim mešalnikom.
Ko je omaka pripravljena vanjo položite popečene čufte in kuhajte še nadaljnih 15 minut na majhnem ognju, da ne prismodite.
Po potrebi lahko delate omako iz dvojnih količin.
Čufte postrezite z pire krompirjem. PA DOBERTEK!
četrtek, 24. marec 2011
Naročite se na:
Objavi komentarje (Atom)
Ni komentarjev:
Objavite komentar