torek, 11. maj 2010

Čemaž v olivnem olju :)



Ta vikend sem se s prijateljico odpravila na kratek večerni izlet. Zapeljale sva se na zaplano na razgledni stolp, si ogledale okolico in sončni zahod nakar je padla ideja da si ogledava pobližje izvir ljubljanice. Hitro sva pobrale šila in kopita in oddrvele proti izviru dokler je bilo vsaj še malo svetlo.



Sprehodile sva se okoli izvira, ko pa sva se napol v mraku odpravljale proti avtu sva opazile velik kup gozdnih rastlinic ki so prav bujno rastle na bregu ljubljanice in prav hitro ugotovile da je to čemaž. Kljub mraku sva ga nahitro nabrale 2 velika šopka.

čemaž sem konzervirala v olivnem olju in tako ga bom lahko uporabljala še celo leto.

Čemaž v olivnem olju:

Sestavine:

1 žlička soli
1-2 dl olivnega olja
velik šopek čemaža



Postopek:

Čemaž operite ter ga z papirnato serveto osušite.



V posodo multipraktika narežite listke na "rezance"



posujte z žličko soli ter prelijte z olivnim oljem ter zmiksajte v čimbolj gladko zmes.



Shranite ga na hladnem v kozarcih za vlaganje v katere ste na vrhu nalili toliko olivnega olja da je prekrito.

Obstojno je eno leto , če seveda prej ne porabite.






Čemaž:

http://flora.nhm-wien.ac.at/Bilder-A-F/Allium-ursinum-2.jpg

v izogib zamenjavi čemaža z šmarnico ali jesenskima podleskom vedno pomencajte list med prsti in v kolikor ne diši po česnu rastline NE nabirajte!

Uporabni deli:
čebulice, listi, cvetni popki.

Čas nabiranja:
list: marec, april, maj, junij
čebulica: julij, avgust, september

Čemaž je zelo zdravilen in zelo uporaben v kulinariki.

Zdravilni učinki: znižuje holesterol, čisti kožo, prebavno pot in dihala, spodbuja delovanje žlez in krvni obtok ter pospešuje celjenje ran, zdravi poapnenje žil, jetrne bolezni, zoper gliste, beli tok, ter za zdravljenje pljučnih bolezni.


Uporaba v kulinariki:
sok, solata, prikuha, juha, cvrtje, začimba namesto česna, za omake, kot špinača, za na pico kot rukola, kot namaz
...

4 komentarji:

  1. Odgovori
    1. Evo spet je leto naokoli in spet je tu čemaž.Tudi sam ga nabiram za shranit,pa me zelo motijo razni recepti na netu,kjer so zelo različne informacije o dodani količini oljčnega olja.Npr.100 g čemaža in 1 dl olja potem je 250 g čemaža in 1 dl olja,tudi za 350 g čemaža je 1 dl olja.sam sem ga naredil 300 g,dodal 1.5 dl olja.Na vrh sem nalil toliko olja,da je bilo vse pokrito.Ko sem po nekaj dneh kozarec odprl,ni bilo nič olja na vrhu,ker je pesto vse popil.Tudi za količino soli ne vem koliko naj dodam? L.p. Ljubo

      Izbriši
    2. Lepo pozdravljen, Ljubo!
      Ne vem sicer, če bo odgovor še aktualen. Napisala Vam bom svojo izkušnjo. Ko se lotim vlaganja čemaža, vzamem STEKLENO posodo, vanjo vlijem za začetek 2dl oljčnega olja, dodam eno zvrhano jušno žlico soli. Potem se lotim sekljanja čemaža in ga sproti dajem v skledo. Ko se mi zdi, da je zmes pregosta, dolijem olje. In tako naprej. Na koncu po okusu še dosolim. Najboljše je, da ne tehtate, merite, ..... v skledi bo dovolj jasno, kdaj je dovolj olja in soli. Za orientacijo navajam nekaj podatkov. Za cca 1 kg čemaža sem porabila 1,2 l olja in dve hudo veliki, zvrhani jušni žlici soli. Jaz že v snovi naredim bolj oljnato zadevo. Če je olja preveč, nič zato, vedno se dvigne na vrh, pa ga uporabite za kuho. Slanost pa sproti preverjate, pa bo vse v redu. Pri nas doma smo ga ogromno vložili, veliko že pojedli, zdajle pa grem vložit novo serijo čemaža.
      Vse dobro Vam želim,
      Marjana

      Izbriši
    3. Prosim, da mi odpišete, zakaj in kako uporabljate pesto in v kakšne omake ga dodajate. Lep pozdrav in hvala za odgovor.

      Izbriši