četrtek, 4. februar 2010

Dutch kroketten

Vsakič ko greva z dragim na nizozemsko jaz sanjam o kroketih... poimenovala sem jih kar brodjes ... kar sicer ni ravno prav ker to pomeni kruh , je pa res da nizozemci krokete jejo z kruhom in gorčico, nekaj podobnega kot hodog

kroketi so v bistvu hrana pripravljena iz tistega kar vam je prejšni dan ostalo od kosila
se pravi piščančje meso, puranje meso , goveje meso iz juhe, pire krompir... v bistvu kar koli si zamislite

meni ljubši so iz pire krompirja ali zelenjave



sestavine za osnovo:

80g masla
1 sesekljana čebula
80g moke
1/2l vode v kateri raztopimo kocko za juho


količine lahko prilagajate vendar vedno vzemite isto količino masla kot moke

postopek:

Na 80 g masla popražite čebulo in dodajte 80 g moke ter dobro premešajte.
Nadaljujte z kuhanjem na majhnem ognju, da vam moka ne porjavi. nastanejo vam kepe nekakšnega testa , to pražite cca 2 minuti vendar pazite, da ne porjavi.
Dodajte malenkost vode, dobro mešajte, da se vsa voda vpije in zopet dodajte malenkost vode... to ponavljajte toliko časa da porabite vso vodo.

v osnovo nakoncu vmešajte poljubne sestavine :
cca 300g odcejene kuhane zelenjave
300g do 600 g zmiksanega, sesekljanega ali mletega mesa
300g čimbolj pustega pire krompirja
žlico začimbe ketjap manis katero se da kupit v hipermarketu mercator
poljubne ostale začimbe kot so poper, čili, petršilj, origano, sol, timijan, česen...
poljubno lahko dodajamo tudi nariban sir ali pa 3 rumenjake (beljake pa porabimo za paniranje)


Gotovo zmes v kolikor ima še kaj koščkov še zmiksajte v multipraktiku, da dobimo čimbolj gladko zmes.

Zmes ohladimo v hladilniku za vsaj 1 uro. nato pa oblikujemo svaljke

Svaljke najprej povaljamo v drobtinah nato pomočimo v stepeno jajce nato povaljamo v drobtinah. počakamo vsaj kako minutko nato še enkrat pomočimo v jajce in nakoncu v drobtine.


Ocvremo jih zelo nahitro v vročem olju, drugače začne masa uhajati in cvrčati.

Kar vam jih ostane viška jih lahko zmrznete in naslednjič kar zmrznene ocvrete.


zaključek:

meni je seveda ratalo narediti preveč tekočo zmes , verjetno je krivo to, da sem vmešala zelenjavno omako, ki mi je enkrat ostala od kosila ter pire krompir.

V kolikor bi to ratalo tudi vam jo nabrizgamo ali z žlico nanesemo na pladenj katerega pred tem pogrnemo z pvc vrečko ter zmrznemo v skrinji. nato pa zmrznjene "svalke" spaniramo (v mojem primeru niso bili ravno lepe oblike, kljub temu pa so bili zelo okusni )

Ni komentarjev:

Objavite komentar