torek, 16. februar 2010

torta po moje



potrebujemo pekač z snemljivim obodom!

sestavine za testo

za okrogel model


3 jajca
125g sladkorja
150g moke
2 čajne žl pecilnega

postopek:

Jajca penasto vmešamo z sladkorjem.
Če hočemo res dobro testo to traja cca 10 min.

Dodamo moko skupaj z pecilnim praškom in dobro premešamo.

Testo vlijemo na pekač, ki je pred tem premazan z maslom ali oljem ter pomokan.

Pečemo na 160 stopinj dokler ni pečeno; preden vzamemo iz pečice preverimo z pletilko ali kitajsko paličico če je testo že pečeno. V kolikor je pečeno se na pletilko ali paličico ne prime nič testa.

Testo prerežemo na 2 ali 3 plasti ter pustimo da se ohladi.

sestavine za kremo

lonček mascarpone
ista količina vanilijevega jogurta
cca 1/2 l smetane
skok in lupina ene limone
100g sladkorja

postopek:

Mascarpone in jogurt zmešajte z limonino lupinico ter sokom.
Dodajte 100g sladkorja ter stepeno smetano.
Dobro zmešajte vse sestavine skupaj.

naj vas ne bo strah če krema ni najbolj kompaktna , čez čas se strdi


Potrebujete tudi poljubno sadje ter preliv za torte

na podlago kjer bo stala torta postavite prvo plast testa ter naokoli obod od pekača
testo z žlico previdno prelijte z vodo zmešano z malo sladkorja (po želji lahko dodate tudi nekoliko ruma)

namažite z 1/2 oziroma 1/3 kreme (odvisno koliko plasti testa ste naredili)
posujte z poljubnim sadjem ter prekrijte z nasledno plastjo testa
dobro pritisnite testo na kremo ter ponovite postopek v kolikor imate 3 plasti

zadnjo plast testa namočite in lepo premažite z kremo ter pustite cca 30 min počivati

oboda ne odstranjujte!

Skuhajte 2 preliva za torte po navodilih, ter najprej previdno nanesite z žlico eno tanko plast preliva čez celo torto ( zato da se vam krema nebo dvigala v preliv).

V kolikor boste imeli na vrhu torte sadje, ga hitro naložite na tanko plast preliva nato pa ostali preliv polijte preko sadja. Pustite da se preliv strdi, nato pa torto postavite za nekaj uric v hladilnik.

Preliv za torte lahko skuhate na osnovi soka, ki vam ostane od sadja .

Ko jo vzamete iz hladilika ji odstranite obod ter okrasite z smetano

Najprej po robu potegnite z nožom, da ločite torto od oboda.

Ni komentarjev:

Objavite komentar