ponedeljek, 11. januar 2010

mongolska govedina -malo drugače

Recept ki sem ga našla za mongolsko govedino se že na prvi pogled razlikuje od različice kot jo jaz poznam iz slovenskih kitajskih restavracij pa vendar je zadeva zelo dobra.

za 5 oseb cca 4,5€



sestavine:
500 g mlada govedina narezana na tanke rezine
1 majhna čebula
2 por ali mlada čebula narezana
1 korenje na majhne rezinice
2 koščka česna
1 1 jž ingverja sesekljanega
2 žl sojine omake
poper
tipiokina moka

olje za cvrtje
za omako:

1 jž ostrigine omake
1 jž svetle soje
2 jž temne soje
1 jž rjavega sladkorja
½ čž popra , po želji - jst sm to definitivno izpustila
½ jž sezamovega olja
1dl vode

postopek:

Zreži meso na tanke rezine.
Mariniraj z 2 jž sojine omake in malo popra za 30 minut .
Meso potresi z 1 jž tipiokine moke in dobro premešaj.

Zmešaj sestavine za omako in jih postavi na stran.

V ponvo vlij za prst na debelo olja in v vročem olju nahitro ocvri meso da dobi temnejšo barvo 1-2 minute nato ga poberi ven na papirnato servetko da se odcedi/ meso cvri v več porcijah po malo.


Odlij večino olja in ga spravi za kasneje .

V ponev kjer je ostalo le malo olja spraži sesekljan ingver in česen , dodaj korenje in čebulo ter praži še 1 min .

Dodaj omako in zavri. dodaj ocvrto govedino in pokuhaj toliko da se omaka malo zgosti .
Na koncu potresi z porom ali mlado čebulo in pokuhaj še za 1/2 do 1 minuto.

postrezi z rižom

olje od cvrtja recimo porabi pri pečenju riža.

1 komentar: